Muhi Mária
pszichológus, családterapeuta
Mozaik család szakértő

Családfavédelem hálózat módra

Intézménypszichológiai konferenciát tartottak pénteken a békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumban. Módszertani bemutatók, szakmai műhelyek, tematikus előadások vártak a regisztráltakra.

A konferencia központi témája a család volt. A résztvevők képet kaphattak az IPH működéséről, tagjainak sokoldalúságáról, széleskörű szakmai ismereteiről és tevékenységi spektrumáról egyaránt.

Kovács Szilvia, Óbuda-Békásmegyer Nevelési Tanácsadó (ÓBNT) Intézményvezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót Muhi Máriának, az ÓBNT igazgatóhelyettesének, aki “Együttműködő rendszerek a III. kerületben” címmel tartott előadást.

Alkalmazzunk e intézménypszichológust?- ezzel a kérdéssel folytatódott a program, amely során az intézményvezetők interaktív módon, beszélgetés közben cseréltek tapasztalatot.

Közel húszezer gyermek, ötvenkét közoktatási intézmény, harminc pszichológus: Óbuda-Békásmegyeren az országban egyedülállóan, teljes lefedettséggel működik az intézménypszichológusi hálózat (IPH) – az országos átlag tizenöt százalék -, melyet a harmadik kerület önkormányzata tíz éve tart fenn és támogat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Óbuda-Békásmegyeren nincs ellátatlan óvoda, általános iskola, illetve középiskola: mindegyikben működik pszichológus.
Korábban egy hosszabb időszakban a munka elszigeteltebben folyt, a szakemberek az óvodák, iskolák alkalmazottaiként dolgoztak, 2008-ban azonban az önkormányzat hálózattá szervezve beintegrálta őket a kerületi Nevelési Tanácsadóba. Az új szerveződési forma, a hálózat, lehetővé tette a szakemberek közötti intenzívebb együttműködést, a kapacitás intézmények közötti jobb megosztását és a hatékonyabb munkaformák alkalmazását
Noha az ELTE hosszú évek óta képez iskolapszichológusokat, munkájukat, tevékenységi körüket országos szinten mégsem ismerik túl sokan. Éppen ezért szervezte meg az IPH “Ki öntözi a családfát?” címmel szakmai napját.

A rendezvény sikere nem csak a részvételi számokban mutatkozott meg, hanem abban is, hogy választ kaphattak a szakmabeliek is a ki, mi, hogyan és mit tehettünk a gyermekekért kérdésekre, konkrét esetek és sajátos megoldások formájában.

Forrás.: http://obuda.hu/hirek/csaladfavedelem-halozat-modra/

MIÉRT ÉRDEMES MINKET VÁLASZTANI?

  • Megértő környezet
  • 15 év tapasztalat
  • Segítő figyelem
  • Kedvező díjszabás
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT!

NÉHÁNY GONDOLAT AZOKTÓL, AKIKNEK MÁR SEGÍTETTÜNK

A terápia lehetőséget teremtett arra, hogy olyan kérdéseket tegyek fel magamnak, amelyeket magamtól nem tettem volna fel, és olyan szemszögekből lássam a saját életemet, amilyenből korábban nem láttam. Amikor az ember feszült vagy lehangolt, hamar beszűkül a látásmódja. A családterápia segít ezt újra kitágítani.
Azt kaptam, amit szerettem volna – új szempontokat, új kérdéseket, amelyek alapján átértékeltem és másképp csináltam dolgokat. Ettől javult a magánéletem, ami megerősített abban, hogy jó úton haladok – ami viszont pozitívan hatott ki magára a terápiára is.
A házasságunk mélypontra jutott. A férjem nem egy beszélgetős alkat, de gondoltam itt megnyílna. Másoktól hallottam, hogy egy ilyen terápián segítenek rávilágítani olyan dolgokra, ami mellett elsiklik az ember. És ez valóban így történt. Olyan dolgokat beszéltünk át, amik “túl egyszerűek”, de ezekben rejlik a megoldás kulcsa. Egyszerű, de nagyszerű dolgokat kaptunk.
Egy-egy felmerülő kérdés alkalmával nem ellenfelekként, hanem partnerekként próbálunk megoldást keresni, és nem bántjuk feleslegesen a másikat (legalábbis törekszünk erre, ha nem is mindig sikerül, de jobban boldogulunk a konfliktusaink megoldásával, mint a terápia előtt).

SAJTÓMEGJELENÉSEK, PUBLIKÁCIÓK